19 czerwca 2017 r. uczniowie ZSZ w Pustkowie Osiedlu w ramach ogólnopolskiego projektu fundacji Banku Ochrony środowiska przygotowali festyn ekologiczny „Czas na zdrowie”. Głównym celem imprezy była powszechna edukacja w zakresie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia oraz promocja wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego. Festynowi towarzyszyło przesłanie: „Żeby zdrowym być, trzeba umieć żyć”.
Wielkie przygotowania zostały uwieńczone sukcesem. Na imprezie pojawili się zaproszeni goście (przedstawicielki Natur House, panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Brzeźnicy i Centrum Edukacji Ekologicznej ze Stobiernej oraz studentki zrzeszone w programie „PROJEKTOR-wolontariat studencki” w Rzeszowie, które udzieliły kilku cennych rad dotyczących zdrowego stylu życia) oraz uczniowie szkoły podstawowej i gimnazjum z ZS z Oddziałami Integracyjnymi w Pustkowie Osiedlu.
Uroczystą galę poprowadziły uczennice klasy II Tż: Katarzyna Kusibab i Karolina Mazur. Zresztą cała ich klasa była mocno zaangażowana w realizację zadań wynikających z projektu.
Zebranych powitał pan dyrektor, Sławomir Słyś, i zaprosił do aktywnego uczestnictwa w festynie.
Na eko-imprezie nie zabrakło licznych atrakcji. W ramach realizowanego projektu zgromadzeni oglądali filmy z cyklu „śmietnik w głowie”. Następnie udali się na boisko szkolne, gdzie wspólnie z panią Wioletą Piękoś, trenerką z „Soho”, zatańczyli zumbę.
Aby nie tylko duch był pokrzepiony, znalazło się coś dla ciała. Tym razem były to potrawy eko. Największym powodzeniem cieszyły się tradycyjne proziaki oraz chleb żytni na zakwasie z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem, a także biały ser i domowe masło. Prawdziwą bombę witaminową w postaci świeżo tłoczonych koktajli zaproponowały wolontariuszki z Rzeszowa. Nasi uczniowie również wykazali się kunsztem kulinarnym i przygotowali m. in. brownie z buraka ćwikłowego, pasztet z ciecierzycy, ciasto marchewkowe, ciasteczka musli i tradycyjny sernik. Surowce na wykonanie tych potraw pozyskane zostały z okolicznych gospodarstw ekologicznych.
Po szybko znikających ze stołu potrawach oraz dużym zaangażowaniu w pozostałe atrakcje, organizatorzy (p. Halina Lichwa i p. Bernadeta Krupa) wywnioskowali, że idea zdrowego stylu życia powinna być nadal propagowana.
Serdeczne podziękowania za pomoc w organizacji festynu oraz za udzielone wsparcie składamy Firmie Handlowo-Usługowej LEWIATAN.
Dodaj komentarz